De ce PostSecret România?


Poate că ar fi trebuit să răspundem încă de la început la această întrebare, însă am dorit ca justificarea să nu plutească neinvitată , dar să se lege intim de o nelămurire. Cum au existat o serie de voci care au etichetat proiectul drept o copie, un simulacru, "a duck that must be a duck 'cause it looks like a duck and smells like a duck" : ), credem că a venit momentul unor mici dar esenţiale punctări.

PostSecret România nu se vrea un proiect original, de sine-stătător sau revoluţionar pentru mediul online românesc. Nu am dorit să ne erijăm în iniţiatori de proiect, astfel că am încercat să conservăm cât mai mult din ideea şi designul originale (a se vedea, drept pildă, şi variantele pentru Franţa, Germania sau Spania). Probabil cea mai importantă motivaţie pentru crearea sa e duetul paradoxal alcătuit din fascinaţia pe care "PostSecret Sunday Secrets" o avea asupra noastră şi, din pacate, accesibilitatea sa diminuată.

Astfel că am decis să realizăm o variantă autohtonă, la care oricine poate avea acces direct şi înlesnit (spre deosebire de proiectul iniţial, unde secretele erau imprimate pe cărţi poştale obţinute prin manufactură, PostSecret România este construit pe ideea trimiterii secretelor în format electronit, via e-mail). De-a lungul a câtorva luni de la lansarea sa, proiectul a crescut treptat, devenind o sumă interesantă de secrete şi opinii. Lucrul acesta ne face să credem că ideea nu a fost una întru totul blamabilă. So it might be a duck, but a truthful, honest and down-to-earth one. : )


Dincolo de reţineri şi acuze, trebuie să rămânem cu esenţa proiectului, partea sa cea mai importantă: oamenii care aleg să facă parte din el şi gândurile lor intime. În faţa lor şi a celor care aleg să sprijine proiectul ne înclinăm. Filmuleţul de mai jos este pentru ei.